Behov for etisk mærkning af varer

Af Dorthe_Kragh@NET-Redaktionen.dk

Forbrugerne skal have bedre mulighed for at se, hvorfra produkterne i indkøbskurven kommer, og under hvilke forhold, de er produceret, mener en række organisationer.

Det er stort set umuligt for de danske forbrugere at se, hvordan den vare, de er ved at købe, er blevet fremstillet. Og dermed kan forbrugerne heller ikke undgå produkter, som er fremstillet af børnearbejdere eller under usle arbejdsforhold i ulandene.

Derfor er der brug for en troværdig, international mærkning, der skal være en garanti for, at producenten gennem hele fremstillingsprocessen har overholdt menneskerettighederne og arbejdstagerrettigheder, som er defineret af FN's arbejdsorganisation ILO. Det mener en række organisationer, der beskæftiger sig med internationale arbejdsforhold og forbrugerinteresser.

Som NET-Redaktionen tidligere har afsløret, tør mange virksomheder i dag ikke reklamere med, at de overholder de internationale spilleregler på arbejdsmarkedet. De er bange for, at en underleverandør trods kontrol alligevel ikke behandler sine medarbejdere ordentligt.

Amnesty International ser gerne, at produkter bliver mærket, og at mærket skal informere om mere end oprindelseslandet. Det vil få mange forbrugere til at droppe varer fra lande, som er kendte for at tage let på arbejdsvilkårene, og ramme producenter, som ikke gør noget ved problemerne.

»Vi støtter op om, at der bør være en troværdig mærkeordning, så man kan se produktets oprindelsesland, og som informerer om, under hvilke forhold produkterne er blevet til. Det vil være med til at øge gennemskueligheden omkring mellemled i produktionen,« siger Sanne Borges, projektleder af Amnesty's Business Club, til NET-Redaktionen.

Også udviklingschef i Forbrugerinformationen, Mette Reissmann, ser gerne bedre information til forbrugerne. Hun frygter dog, at flere mærker vil være med til at forvirre forbrugerne, som allerede nu har svært ved at holde styr på de forskellige mærkninger.

»Det nytter i hvert tilfælde ikke, at det er virksomhederne selv, der via mærkning skal informere om deres produkt. I stedet skal vi have en tredje mand ind til at kontrollere produktionsforholdene og udstede mærket, ellers er der ingen, som tror på det,« siger hun til NET-Redaktionen.

Selv forestiller hun sig, at den enkelte forbruger via en stregkode på varen og sin mobiltelefon hurtigt og nemt kan få oplyst, hvor den pågældende vare er fremstillet, og om den er fremstillet i overensstemmelse med ILO's retningslinier.