PROFIT

ATP investerer massivt i Goldman Sachs-aktiviteter i skattely

Af

Danmark største pengetank, ATP, har investeringer for over ti mia. kr. i en række Goldman Sachs-foretagender i skattely. Loven pålægger ATP at sikre maksimalt afkast, men Alternativet arbejder på et beslutningsforslag, der skal gøre op med kravet. EL og SF erklærer sig klar til at se på reguleringer på området, men det afviser et klart flertal og regeringspartiet Venstre.

Investeringsfonden Goldman Sachs er kendt for at benytte sig af skattely. Det vakte derfor stor opsigt, da den danske stat i 2013 solgte 19 procent af aktierne i Dong Energy til den omstridte investeringsfond.

Investeringsfonden Goldman Sachs er kendt for at benytte sig af skattely. Det vakte derfor stor opsigt, da den danske stat i 2013 solgte 19 procent af aktierne i Dong Energy til den omstridte investeringsfond. Foto: Justin Lane/Scanpix

10,4 milliarder kroner. Det beløb har hele Danmarks fælles pensionskasse, ATP, investeret i den omstridte investeringsfond Goldman Sachs. Investeringerne er fordelt på otte forskellige foretagender, der alle er drevet af den amerikanske kapitalfond.

Det viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har fået udleveret af ATP. Syv ud af otte af de pågældende selskaber har adresse på de britiske Caymanøer, mens det resterende er lokaliseret i staten Delaware i USA. Begge steder er velkendte skattely for multinationale selskaber.  

Hos ATP hæfter man sig ved, at ATP-loven pålægger pensionskassen at sikre det højeste afkast.

»Vores lovfæstede opgave er at sikre medlemmerne de bedst mulige pensioner, og det er et markedsvilkår, at mange investeringsfonde og -selskaber er placeret i eksempelvis Luxembourg. ATP deltager ikke i skatteunddragelse,« skriver pressechef i ATP, Stephan Ghisler-Solvang, i en mail til Ugebrevet A4.

Her slår han også fast, at ATP betaler dansk pensionsafkast på alle sine investeringer.

Vores lovfæstede opgave er at sikre medlemmerne de bedst mulige pensioner, og det er et markedsvilkår, at mange investeringsfonde og -selskaber er placeret i eksempelvis Luxembourg. Stephan Ghisler-Solvang, pressechef, ATP

Ekspert i selskabsbeskatning og professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, Jan Pedersen, vurderer, at de pågældende selskaber er placeret i skattely for at »undgå at betale skat«. Han ser det først og fremmest som et juridisk problem.

»Men det er også et politisk problem, hvis man gennem usædvanlige og mærkelige selskabskonstruktioner på små palmeøer kan undgå en beskatning, som alle andre skal betale, da pengene mangler i statskasserne rundt omkring,« siger Jan Pedersen og tilføjer:

»Så skal andre betale så meget desto mere, og der er færre penge til at dække de offentlige udgifter.«

Beslutningsforslag på vej fra Å

I Folketinget arbejder Alternativet på et beslutningsforslag, der skal løsrive ATP fra lovkravet om at sikre opsparerne det maksimale afkast. Partiet øjner mulighed for at tvinge pensionskassen til at tage sociale og miljømæssige hensyn via en lovændring.

det er også et politisk problem, hvis man gennem usædvanlige og mærkelige selskabskonstruktioner på små palmeøer kan undgå en beskatning, som alle andre skal betale, da pengene mangler i statskasserne rundt omkring. Jan Pedersen, professor og ekspert i selskabsskat, Aarhus Universitet

»Vi er i gang med at undersøge mulighederne for at stille et beslutningsforslag om, at alle ATP’s investeringer skal være bæredygtige. Det vil sige ingen investeringer i selskaber, der har højrisikable olieprojekter, børnearbejde eller skattely,« siger finansordfører Josephine Fock.

SF og Enhedslisten er klar til at se på, om der er behov for at regulere lovgivningen, men det afviser både Socialdemokraterne, DF, Liberal Alliance, Konservative og regeringspartiet Venstre.

»Jeg kan sagtens se den ideelle tanke, men jeg tror, at det bliver meget vanskeligt at konkretisere og gennemføre i den virkelige verden,« siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen og forklarer, at han ser forslaget fra Alternativet som udtryk for »ønsketænkning«. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Kilde: ATP

Cevea og Cepos langt fra enige

Hos centrumvenstre-tænketanken Cevea er man enige i, at der er behov for at se på den snævre fortolkning af pensionskassernes mandat. Direktør Kristian Weise anbefaler derfor at revidere den del af loven.

»Det er at skyde sig selv i foden at tro, at man bare kan overlade pengene til nogle bank- og finansfolk, som sikrer afkast, men ikke koncentrerer sig om andet,« siger han.

Kristian Weise forklarer, at pensionskassernes jagt på kortsigtede afkast både kan være til deres egen, men særligt til deres medlemmers ulempe.

Det synspunkt møder modstand hos den liberale tænketank Cepos. Direktør Martin Ågerup mener, at det vil være »uetisk« at tage andre hensyn end afkastet. Ifølge direktøren er det en skærpende omstændighed, at mange lønmodtagere ikke kan vælge deres pensionsselskab fra.

Det vil være helt forkert at skabe en situation, hvor man ikke kan få det bedst mulige afkast, fordi nogle politikere blokerer fuldt lovlige investeringer, som de personligt ikke bryder sig om. Martin Ågerup, direktør, Cepos

»Det vil være helt forkert at skabe en situation, hvor man ikke kan få det bedst mulige afkast, fordi nogle politikere blokerer fuldt lovlige investeringer, som de personligt ikke bryder sig om,« siger Martin Ågerup.     

IBIS kritiserer ATP

Hos udviklingsorganisationen IBIS mener man, at ATP er forpligtiget til at sikre sig, at de ikke indgår i partnerskaber med selskaber, som »systematisk« unddrager sig skat. Problemet er ifølge IBIS' politiske leder og ekspert i  skatteunddragelse Lars Koch, at det både i Danmark og den tredje verden betyder færre penge til skoler, sundhed og fælles investeringer.

»Der er nogle, som løber fra regningen,« siger Lars Koch og tilføjer:

»Det betyder, at udviklingslande i øjeblikket mister mere i form af tabte skatteindtægter fra selskaber, der flytter deres overskud i skattely, end de får i bistand«. 

Han fremhæver, at udviklingslandene i øjeblikket mister omtrent 100 mia. dollars om året i form af tabte indtægter fra store selskaber, som undgår at betale skat. Derfor mener IBIS, at det er uansvarligt af ATP at investere i skattely.

Lars Koch betegner både beløbet på 10,439 mia. kr. som »opsigtsvækkende« og »en skærpende omstændighed«.

EL: Etisk og moralsk problem

Det er ikke kun på grund af skatteunddragelse, at ATP's investeringer i Goldman Sachs møder kritik. Hos Enhedslisten peger finansordfører, Pelle Dragsted, på, at Goldman Sachs både er berygtet for at operere fra skattely og spekulere mod økonomier i EU.

For eksempel hjalp kapitalfonden ifølge internationale medier Grækenland med at skjule sit massive underskud over for EU-systemet, da landet søgte om optagelse i Euroen. New York Times afslørede i 2010, at Goldman Sachs derefter brugte sin insiderviden om den græske økonomi til at spekulere mod landet, da krisen ramte i 2008.  

»Det er helt klart dillemaet på samme måde, som hvis lønmodtagerejede virksomheder investerer i selskaber, som er kendt for union busting, hvor man modarbejder faglig organisering. Det hænger simpelthen ikke sammen«, siger Pelle Dragsted.

Eksemplet kommer ikke bag på professor i økonomi ved Roskilde Universitet, Jesper Jespersen.

»Der kan ofte være en konflikt mellem privatøkonomiske og samfundsøkonomiske hensyn, når store finansielle investorer skal sammensætte deres porteføljer,« siger han.

Kapitalfonde lagde pres på kronen

Den konflikt kom til udtryk sidste år under valutakrigen, hvor store kapitalfonde var med til at sætte kronen under pres.

Det kalder på en regulering. Der er noget absurd i, at danske pensionsopsparere er med til at spekulere mod den danske krone, som tilfældet var for et år siden. Jonas Dahl, finansordfører (SF)

Ifølge SF's finansordfører, Jonas Dahl, er det et problem. Han formoder, at Goldman Sachs var blandt de kapitalfonde, som sidste år spekulerede mod den danske valuta med henblik på at få en kortsigtet økonomisk gevinst, hvis fastkurspolitikken var brudt sammen.

»Det kalder på en regulering. Der er noget absurd i, at danske pensionsopsparere er med til at spekulere mod den danske krone, som tilfældet var for et år siden,« siger Jonas Dahl.

Den idé får en kold skulder af regeringspartiet Venstre. Finansordfører Jacob Jensen fremhæver, at pensionskasserne ikke har gjort noget ulovligt. 

»Når det ikke er det, så kan man have sin moralske forargelse over det. Det tror jeg, at vi allesammen kan have, men der er ikke noget, som forhindrer dem i at gøre det,« siger han og tilføjer:

»Det bør der heller ikke være i og med, at det ikke er ulovligt.«

Branche: Vi opfører os etisk forsvarligt

Administrerende direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension, Per Bremer Rasmussen, advarer mod at glemme, at pensionskassernes mål er at sikre pensionsopsparerne et ordentligt afkast. Derfor ser han ikke flere lovindgreb og reguleringer som vejen frem.

Det er svært som pensionsbranche at lave meget detaljerede moralske kodeks. Vi overholder konventioner, og vi sørger for, at vi opfører os etisk ansvarligt. Per Bremer Rasmussen, administrerende direktør, Forsikring & Pension

På spørgsmålet om, hvorvidt han kan forstå, at almindelige lønmodtagere undrer sig over, at de via deres opsparing investerer i kapitalfonde, som spekulerer mod europæiske lande og valutaer, svarer han:

»Det kommer helt an på den konkrete situation.«

Per Bremer Rasmussen henviser til, at det må være op til politikerne at ændre på lovgivningen og udforme de overordnede rammer for pensionsselskabernes investeringer.     

»Det er svært som pensionsbranche at lave meget detaljerede moralske kodeks. Vi overholder konventioner, og vi sørger for, at vi opfører os etisk ansvarligt,« siger Per Bremer Rasmussen, der vurderer, at det kan være en risikabel forretningsmodel at investere i kapitalfonde, som er på kant med reglerne.  

Ugebrevet A4 har rettet henvendelse til Goldman Sachs med en række spørgsmål om skattely, valutaspekulation m.m., men investeringsfonden meddeler, at den ikke ønsker at svare på spørgsmålene.