Arbejderne strømmer tilbage til rød blok

Af Illustration: Gitte Skov
| @GitteRedder

Socialdemokraternes kongres i den kommende weekend skriver historie, fordi SF’s partiformand Villy Søvndal får lov at gå på talerstolen. Alliancen S-SF vinder arbejderstemmerne tilbage til rød blok, viser nye tal. Samtidig skaber genforeningen med fagbevægelsen gode chancer for at vinde regeringsmagten, vurderer ekspert.

TREENIGHED Når Socialdemokraterne weekenden holder kongres i Aalborg, vil partiformand Helle Thorning-Schmidt byde velkommen til en ganske særlig gæst. Nemlig SF’s formand Villy Søvndal. Det er første gang nogensinde, at en formand fra et andet parti får taletid på en socialdemokratisk kongres. Ifølge samfundsforsker fra Aalborg Universitet, professor Flemming Ibsen viser det, hvor tæt det politiske sammenhold mellem S og SF har udviklet sig det seneste års tid.

»Det er historisk, at en partileder fra SF eller et hvilket som helst andet parti får lov at tale på en socialdemokratisk kongres. SF og andre partier har været holdt hermetisk ude af enhver S-kongres tidligere. At Villy Søvndal får lov at bestige talerstolen i den forsamling understreger, hvor tæt den politiske alliance mellem S og SF nu er,« siger Flemming Ibsen.

Villy Søvndals visit er en geninvitation fra Helle Thorning-Schmidt. Hun var nemlig en overraskelse på SF’s landsmøde i april i Odense. Også det var en sensation, for ikke siden Svend Auken (S) tilbage i 1991 besøgte SF’s landsmøde, har der været en formand fra andre partier på talerstolen.

Flemming Ibsen er ikke i tvivl om, at Villy Søvndal vil blive budt begejstret velkommen på S-kongressen. Det tætte parløb mellem de to røde partiledere fremstår nemlig som et klart modspil til alliancen VK, og ifølge professoren er parløbet også det, der kan bringe Socialdemokraterne ud af snart 10 års ørkenvandring i opposition.

»Alliancen med SF er Helle Thornings svendestykke og en genial manøvre fra hendes side. Hun har fra sidelinjen set SF forvandle sig fra et klart venstreorienteret protestparti til et regeringsdueligt parti, og det har hun forstået at udnytte. Villy Søvndal har samtidig været klar til et hamskifte, og sammen står S og SF stærkt i en kommende valgkamp,« siger Flemming Ibsen.

Alene kan Helle Thorning-Schmidt nemlig ikke bære en valgsejr hjem, påpeger han. Derfor giver det god mening for den socialdemokratiske partileder at tage SF’s Villy Søvndal i den ene hånd og LO-fagbevægelsen i den anden hånd.

»Den treenighed vil kunne mobilisere arbejderstemmer, og de skal retur til rød blok, hvis de skal vinde et valg,« siger Flemming Ibsen.

Flugt fra VK

At den nye røde blok igen appellerer til klassiske arbejdere, fremgår af en særkørsel, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4. Den viser, at arbejderstemmerne flygter fra VK og vender tilbage til rød blok. Hvis der var folketingsvalg i dag, ville næsten hver anden – 45 procent – af ufaglærte rengøringsassistenter og lagerarbejdere sætte kryds ved S og SF, mens ikke engang hver syvende ufaglærte ville stemme på Venstre og konservative.

Blandt faglærte lønmodtagere er S og SF et endnu større hit. Ved seneste folketingsvalg stemte 37 procent af de faglærte på et af de to partier, mens samme tal i dag er 46 procent.

Omvendt stemte hver fjerde faglærte ved folketingsvalget for snart tre år siden på Venstre eller konservative. Ved et valg i dag ville kun hver syvende sætte kryds hos regeringspartierne.

Ser man på fordelingen af arbejderstemmer på Socialdemokraterne og SF, er Socialdemokraterne stadig det altdominerende arbejderparti. I dag ville 3 ud af 10 ufaglærte og næsten lige så mange faglærte sætte kryds hos liste A.

Men det er SF, der i stadigt stigende grad bliver populær blandt slagteriarbejdere og pædagogmedhjælpere. Villy Søvndal har skaffet SF mere end en fordobling af ufaglærte arbejderstemmer fra 2005 og frem til i dag, mens det for faglærte er en tredobling af stemmerne.

At SF i øjeblikket er en stemmemagnet blandt lønmodtagere, skaber ikke irritation i det socialdemokratiske bagland. Villy Søvndal skal være hjerteligt velkommen på S-kongressen, understreger formand for partiforeningen i Aalborg Centrum, Tom Christensen.

»Det kan da godt være, at SF napper nogle stemmer, som vi fik i gamle dage, Men jeg må indrømme, at jeg i dag går mere op i bloktænkning end i partitilhørsforhold. Jeg ser hellere et systemskifte frem for at gå op i, hvor mange stemmer Socialdemokraterne får. Vi må tage med, at vi deler stemmerne, for det handler om, at vi i rød blok samlet set går frem,« siger Tom Christensen.

Han oplever ingen bekymring blandt de nordjyske socialdemokrater for, at SF kannibaliserer på Socialdemokraterne og dermed får for stor magt og indflydelse i den røde alliance.

»Det er kun godt, at vi som to partier står sammen og fremstår som et klart alternativ for vælgerne,« siger Tom Christensen.

Sønderjyderne brokker sig heller ikke over, at SF vinder mere frem end Socialdemokraterne. Hellere et tæt samarbejde med SF for at vinde regeringsmagten, lyder det fra formand for 300 socialdemokrater i Sønderborg partiforening Rita Baum Winzor. Hun kalder det rigtig fint, at der er fælles fodslag og fælles politiske udspil, så vælgerne bliver klar over, at de to partier kan samarbejde.

»Jeg er heller ikke bange for, at SF henter vores stemmer. Det gør bestemt ingenting, at vi samarbejder, men vi er to forskellige partier og der er forskelle i vores grundholdninger. Det ved vælgerne godt,« siger hun.

At arbejderstemmerne er på vej tilbage til den røde blok, forklarer professor Flemming Ibsen blandt andet med, at værdipolitikken er på vej ud i kulden til fordel for en mere klassisk fordelingspolitik. I dag spiller udlændinge- og retspolitikken langt fra en hovedrolle i den politiske debat. Det gør til gengæld velfærdspolitik og økonomisk politik.

»VK har været sikret en meget lang regeringsperiode, fordi en masse arbejderstemmer forlod socialdemokraterne på grund af værdipolitikken. Mange arbejdere har stemt borgerligt i en lang periode, men de er ved at vandre tilbage nu, og her er det en kæmpe fordel for rød stue, at vi er tilbage ved det gamle billede af nogle klare ideologiske modsætninger. Vi er væk fra værdipolitikken og tilbage i en klassisk ideologisk fordelingspolitik,« siger Flemming Ibsen.

LO-partiet

Fordi S igen toner rent flag som et arbejderparti, og den politiske dagsorden i dag handler om fordelingspolitik, er partiet blevet genforenet med fagbevægelsen, fastslår han.

Fagbevægelsens absolutte top vil da også være til stede på Socialdemokraternes kongres næste weekend. LO-formand Harald Børsting skal på talerstolen, og forbundsformænd fra blandt andet 3F, HK og Socialpædagogernes Landsforbund, SL, vil også gæste kongressen.

I sidste uge var partilederne Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal hovedtalere på 3F-kongressen, og de ufaglærtes forbundsformand Poul Erik Skov Christensen lovede at investere fem millioner kroner i at vælte VK-regeringen.

»Det er afgørende ikke bare for vores medlemmers interesser, men også for fagbevægelsens fremtid, at vi får en ny regering,« sagde Poul Erik Skov Christensen fra talerstolen på 3F’s kongres.

VK-regeringens genopretningspakke med en halvering af dagpengeperioden og loft over fradraget for de faglige kontingenter har været en rød klud i ansigtet på fagbevægelsen. Derfor lægger 3F-formanden ikke skjul på, at 3F vil bakke helhjertet op omkring S-SF i en kommende valgkamp.

Det giver også god mening, når man ser, hvordan LO-medlemmerne stemmer. Selv om et LO-medlem langt fra per automatik stemmer socialdemokratisk, er det de kernetropper, der skal bringe Helle Thorning-Schmidt ind i statsministeriet. Hver femte socialdemokratiske vælger er i dag medlem af 3F, og godt hver syvende er medlem af HK/Danmark, viser nye tal fra Analyse Danmark.

Flemming Ibsen mener, at der er tale om ’en forbrødring’ mellem parti og fagbevægelse, men han vurderer, at den skilsmisse, der blev gennemført tilbage i 2003, hvor man kappede de formelle og økonomiske bånd, vil vare for bestandigt.

»Man kommer ikke tilbage til en situation, hvor fagbevægelsen fast sender penge til partiet, som de frit kan disponere over, ligesom vi heller ikke kommer tilbage til, at LO sidder med i Socialdemokraternes ledende organer,« siger han, men henviser til, at fagbevægelsen klart har valgt side i dansk politik, fordi de mener, at VK-regeringen både skader deres medlemmers interesser og fagbevægelsens interesser.

»Fagbevægelsen har været tvunget til at træffe et valg og gå op imod markante forringelser, der også truer deres egen medlemsudvikling. VK’s genopretningsplan kombineret med andre politiske benspænd over for den etablerede fagbevægelse har kastet fagforbundene i armene på S og SF, og det har Helle Thorning og Villy Søvndal selvfølgelig taget imod med kyshånd,« siger Flemming Ibsen.

Han ser det som en kæmpe fordel for alle parter.

»Genforeningen mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen signalerer jo til en masse arbejderstemmer, at de roligt kan flytte tilbage til rød stue. Og ud over signalværdien kan S og SF bruge fagbevægelsens apparat som et kampagneapparat, der kan mobilisere en høj stemmeprocent og en sikker bevægelse af arbejderstemmer hjem igen til, hvor de kom fra,«, siger Flemming Ibsen.

Han advarer dog også om, at kritikere vil hævde, at Socialdemokraterne kommer i lommen på LO.

Det frygter formanden for partiforeningen i Sønderborg nu slet ikke.

»Det er jo næsten ligesom gamle dage igen, hvor fagbevægelsen har bakket op om os, og jeg synes jo, at det er helt fint, at de får lov at sætte nogle politiske fingeraftryk forskellige steder. Først og fremmest handler det om, at vi har brug for al den støtte, vi kan få for at komme i regering,« siger Rita Baum Winzor.