9 ud af 10 danskere vil have sund moms

Af

Lad det usunde blive dyrere og det sunde blive billigere. Det er beskeden fra befolkningen, og i særdeleshed fra de tykkeste af danskerne. Men regeringen vil ikke imødekomme det folkelige ønske.

MADPENGE Udsigten til billigere grønt og frugt får danskerne til at juble. 90 procent af de adspurgte i en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 ser gerne momsen sænket på grøntsager og frugt. Samtidig er flertallet, nemlig 60 procent, også villige til at pålægge slik og chips yderligere afgifter, hvis det kan begrænse overvægt i samfundet.

Det vækker glæde hos Forebyggelseskommissionens formand, der i april forventes at offentliggøre sine anbefalinger til blandt andet forebyggelse af svær overvægt hos danskerne.

»Hidtil har forebyggelsespolitikken handlet meget om information og hjælp til selvhjælp ad frivillighedens vej. Men det virker mest over for de højt uddannede og dem, der har mindst brug for det. Derfor er vi nu nødt til at bringe langt flere virkemidler i spil, hvis vi skal sikre flere leveår til alle befolkningsgrupper. Alt fra restriktioner og beskatning af det usunde til tidlige indsatser i skolerne,« siger Mette Wier.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 1.558 repræsentativt udvalgte danskere, viser samtidig - og noget overraskende - at de højere afgifter er mest populære blandt de tykkeste af danskerne. Mens godt halvdelen af de undervægtige tilslutter sig et højere afgiftsniveau, så ser to tredjedele af de svært overvægtige gerne sodavand og slik blive dyrere.

Ifølge fedmeforskerne virker differentieret moms. Sten Madsbad, professor i diabetes og fedme på Hvidovre Hospital, uddyber:

»Fra lægelig side og hos Sundhedsstyrelsen har man længe anbefalet differentieret moms på fødevarer. Vi ved fra internationale undersøgelser, at det nytter noget.«

Ingen politisk opbakning

Men selv om flere eksperter, Forebyggelseskommissionen og et flertal af danskerne ønsker differentieret moms på fødevarer, kvier regeringen og Dansk Folkeparti sig mod at lade afgifterne stige yderligere på det usunde, eller for den sags skyld sænke momsen på det sunde.

»Når man fastsætter afgiftsniveauet, må vi tage bestik af omgivelserne omkring os. Hvis afgifterne bliver for høje, så valfarter folk til Sverige, Polen og Tyskland for at hente samme varer, og så er effekten den modsatte af hensigten,« siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, der helt afviser at indføre mindre moms på sunde varer, som hun mener i forvejen er billigere end de usunde fødevarer.

Dansk Folkeparti hopper heller ikke på mindre moms. »Det er ikke den vej, vi skal gå,« siger Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti.

Det Konservative Folkeparti, der tidligere har haft differentieret moms som mærkesag, slår nu også bak.

»Udgangspunktet er, at vi godt kunne tænke os at få billigere frugt og grønt. Men det skal virke. Og indtil nu har undersøgelser vist, at momsnedsættelsen sluges af stigning i priserne hos detailhandlen, så det får ingen effekt,« siger politisk ordfører Henriette Kjær.

Nu venter de konservative og ser, om Forebyggelseskommissionen kan påvise, at det kan betale sig at sænke momsen. I så fald er holdningen igen positiv hos de konservative – ligesom den i øvrigt er hos oppositionspartierne og 90 procent af danskerne.