GRUPPEBILLEDE

8 fakta om dem, der kæmper om dit kryds

Af

Der er lagt op til en vaskeægte valggyser, når danskerne i dag sætter kurs mod stemmeboksen. Men hvem er det egentlig, der slås om krydserne? Kom med, når A4 tegner et portræt af dagens kandidatfelt.

Deres ansigter hænger rundt omkring i byerne, og deres navne står på stemmesedlerne. Nu kan du også stifte bekendskab med folketingskandidaterne, når man bøjer dem i grafik. 

Deres ansigter hænger rundt omkring i byerne, og deres navne står på stemmesedlerne. Nu kan du også stifte bekendskab med folketingskandidaterne, når man bøjer dem i grafik. 

Foto: Christian Lindgren/Scanpix

I aften kulminerer tre ugers hæsblæsende valgkamp, når kandidaterne fra enten rød eller blå blok omsider kan hæve glasset i triumf.

Men hvem er de egentlig, de 799 kandidater, der kæmper så indædt om dit kryds på stemmesedlen? Hvor gamle er de; hvad er de uddannet som; og hvor mange af dem har egentlig selv prøvet at være arbejdsløse?

Bliv klogere på dagens kandidatfelt her.

Det elitære folketing

Der er langt fra værkstedets drejebænk til partikontorerne på Christiansborg. Forsvindende få – mindre end hver syvende kandidat i Ugebrevet A4's kandidatundersøgelse – har et svendebrev.

Derimod har langt over halvdelen af kandidaterne enten en mellemlang eller en lang videregående uddannelse. Det er skævt i forhold til befolkningens uddannelsesniveau. Her har hver tredje dansker en erhvervsuddannelse, mens kun lidt over syv procent har en lang videregående uddannelse. Hvem sagde topstyring?

Magtens tinde tilhører elitenHøjest gennemførte uddannelse blandt valgte folketingsmedlemmer i 2011, folketingskandidater i 2015 samt Danmarks befolkning generelt, i procent.
Kilde: Ugebrevet A4’s kandidatundersøgelse, Folketingets hjemmeside og Danmarks Statistik

 

Offentlig hemmelighed

Mens Liberal Alliance går til valg på at mindske den offentlige sektor, varetager over en tredjedel af de LA-kandidater, som har besvaret Ugebrevet A4's kandidatundersøgelse, et offentligt hverv. Her mænger de sig med en god portion SF’ere, der er det absolut bedst repræsenterede parti på kommunale, regionale og statslige arbejdspladser.

SF’ere vil helst arbejde i det offentligeKandidater fordelt på sektor, i procent.
Kilde: Ugebrevet A4’s kandidatundersøgelse. Note: Undersøgelsen er gennemført i perioden 28. maj til 4. juni 2015. I alt 435 folketingskandidater har besvaret spørgsmålet ’Hvilken sektor er du ansat i?’.

 

Arbejdsløse politikere

Mange kandidater har selv prøvet at stå uden job. Knap halvdelen af dem, der har besvaret Ugebrevet A4's kandidatundersøgelse, har været på dagpenge i en kortere eller længere periode. Især DF’erne har gjort brug af deres dagpengeret. Generelt er tendensen dog størst blandt røde kandidater.

DF mænger sig med de rødeAndel, der har prøvet at modtage dagpenge.
Kilde: Ugebrevet A4’s kandidatundersøgelse. Note: Undersøgelsen er gennemført i perioden 28. maj til 4. juni 2015. I alt 421 folketingskandidater har besvaret spørgsmålet ‘Har du nogensinde været på dagpenge?

 

Politikere på kanten af arbejdsmarkedet

Kun et fåtal af de kandidater, der har besvaret Ugebrevet A4's kandidatundersøgelse, har selv stiftet bekendtskab med tilværelsen på kontanthjælp. Flest hos Enhedslisten.

Få har prøvet kontanthjælpAndel, der har prøvet at modtage kontanthjælp.
Kilde: Ugebrevet A4’s kandidatundersøgelse. Note: Undersøgelsen er gennemført i perioden 28. maj til 4. juni 2015. I alt 409 folketingskandidater har besvaret spørgsmålet ‘Har du nogensinde været på kontanthjælp?’

 

Mændenes valg

Til mange feministers og kvindeforkæmperes bitre fortrydelse stiller langt flere mænd end kvinder op til valget. Især halter det med kvindetækket hos Venstre og Kristendemokraterne, hvor kun lidt over hver fjerde kandidat tilhører det kvindelige køn.

Flest radikale kvindfolkAndel kvinder fordelt på partier, i procent.
Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

 

Gammelmandspartiet over dem alle

Kristendemokraterne løber med prisen for at have flest kandidater over 65 år. Mere end en femtedel af partiets kandidater har rundet pensionsalderen, mens det kun gælder for fire procent af Liberal Alliances kandidater.

Gammel og blåKandidater fordelt på alder og partier, i procent.
Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

 

Man har et standpunkt…

Det er yderst populært blandt kandidaterne at skifte parti. Op imod en tredjedel af de kandidater, der har besvaret Ugebrevet A4's kandidatundersøgelse, har tidligere været medlem af et andet parti.

Partihop er udbredtAndel, der har skiftet parti.
Note: Undersøgelsen er gennemført i perioden 28. maj til 4. juni 2015. I alt 439 folketingskandidater har besvaret spørgsmålet ‘Har du tidligere været medlem af et andet parti?’

 

Folkelig favorit

Folkeskolen er det foretrukne valg, når kandidaterne skal sende deres børn i skole. Kun et fåtal af de kandidater, der har besvaret Ugebrevet A4's kandidatundersøgelse, har valgt det private alternativ.

Folkeskolen storhitterKandidater fordelt på børnenes skoletype, i procent.
Kilde: Ugebrevet A4’s kandidatundersøgelse. Note: Undersøgelsen er gennemført i perioden 28. maj til 4. juni 2015. I alt 434 folketingskandidater har besvaret spørgsmålet ‘Hvilken skole går dit barn/dine børn i?’. Det har været muligt at afgive flere svar.