450.000 vælgere har skiftet parti

Af

Siden folketingsvalget i november 2007 har 13 procent af vælgerne skiftet parti. Det viser en omfattende vælgervandringsanalyse af mere end 17.000 danskere. Venstre er bedst til at fastholde sine vælgere.

MAN HAR ET STANDPUNKT … Først ventede de til allersidste øjeblik med at beslutte sig. Og da de så havde besluttet sig, skyndte de sig at ændre deres holdning igen. Det er historien om store dele af det danske vælgerkorps anno 2008.

Af de 3.459.000 vælgere, der valgte at gøre brug af deres stemme ved folketingsvalget den 13. november 2007, har ikke mindre end 13 procent således allerede skiftet holdning. Det svarer til, at godt og vel 450.000 danskere har droppet det parti, som de for blot fire måneder siden mente, var den bedst sikring for udviklingen af de danske samfund. Det viser en ny og omfattende vælgervandringsanalyse, som Ugebrevet A4 har fået foretaget af Gallup blandt 17.720 repræsentativt udvalgte vælgere.

Resultaterne af A4’s undersøgelse er overraskende, mener valgforsker og lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet:

»Det er tydeligt, at der stadig er stor uro i vælgerskaren. At vi så kort inde i en ny valgperiode ser, at der er så mange, der har skiftet parti, er ret bemærkelsesværdigt.«

Johannes Andersen fortæller videre, at der traditionelt er mellem 25 og 30 procent, der skiftet parti fra valg til valg. Netop i det perspektiv er det slående, at der allerede nu er 13 procent, der har sagt farvel og tak til deres tidligere favorit, mener han.

Ny Alliance har skabt uro
Selvforskyldt eller ej, så er det ikke overraskende Ny Alliance, der har skabt megen af uroen i det danske vælgerhav. Blot 41 procent af partiets støtter ved valget i november vil også i dag sætte kryds ud for Liste Y. Dermed er Ny Alliance uden sammenligning det parti, der har vinket farvel til den største del af sin vælgerskare.

Kristendemokraterne er dog ikke meget bedre. De fastholder lige akkurat halvdelen af deres vælgere. Derefter følger Enhedslisten og Det Radikale Venstre, der fortsat har støtte af henholdsvis 74 og 80 procent af vælgerne fra valget i november.

I den modsatte ende af skalaen finder man Venstre, der fastholder 92 procent af sine vælgere. Lige i hælene følger SF, der har opbakning fra 90 procent af partiets vælgere fra november 2007.

Villy Søvndal & Co. kan desuden glæde sig over, at de har bemærkelsesværdigt godt fat i andre partiers vælgere, som Johannes Andersen bemærker:

»SF er et parti i fremgang. Det bekræfter de her tal med stor tydelighed. Det er bemærkelsesværdigt mange vælgere, der er smuttet til partiet fra både Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre.«

Helt præcist har SF hentet henholdsvis 4,8 og 4,7 procent af de vælgere, der tilbage i november stemte på Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre. Desværre for de, som måtte ønske et farvel til Anders Fogh Rasmussen, er SF’s høst i de borgerlige rækker på under en halv procent.