16-årige er modne til barjob

Af

Fjern forbuddet mod at lade unge under 18 år arbejde i lokaler, hvor der serveres stærke drikke. Sådan lyder opfordringen fra Brancheforeningen Restauranter & Cafeer.

I vil have ændret loven, så 16-årige må arbejde som afryddere på værtshuse og caféer. Hvorfor?

»Det ville give de unge mulighed for at tjene nogle penge og hjælpe restaurations- og turisterhvervet til at rekruttere arbejdskraft. 15- 17-årige skal ikke arbejde som tjenere, men vi har svært ved at se, at de tager frygteligt skade af at feje og rydde af på en café. Restaurationsloven har rødder 300 år tilbage, hvor der var et stort behov for at beskytte især unge piger mod at arbejde på værtshuse. I dag er branchen langt mere civiliseret, og unge er nu meget mere voksne og modne.«

I mener altså, at 16-årige piger er modne nok til at gå rundt og tømme askebægre og flytte tunge ølkasser mellem fulde mennesker?

»Alle regler om tunge løft skal naturligvis overholdes. Det er et godt job og en fin indtægt for den unge at rydde flasker af og bære tallerkener ud på en restaurant eller café. Unge under 18 år må i forvejen gerne arbejde som opvaskere, men loven forbyder, at de henter de beskidte tallerkener inde i serveringslokalet, hvis der serveres stærke drikke. Det krav er unødvendigt og manglende respekt for de unges modenhed. De er ikke så sarte.«

Er der ikke stadig et ret barskt arbejdsmiljø på Bennys Bodega og lignende steder?

»Unge går til gymnasiefester, hvor der drikkes øl og spiritus. Der hersker en anden kultur i dag. Hvis LO’s jobpatrulje eller andre frygter, det er farligt at arbejde på Bennys Bodega, kan man vedtage, at unge under 18 år ikke må arbejde på mindre steder, hvor der ryges. Og man kan stille krav om, at de unge afryddere skal bære en t-shirt, hvor der står, at de ikke er tjenere. Så ville det være løst.«

Ifølge LO’s jobpatrulje lader hver tiende bar og restaurant unge under 18 år arbejde, hvor der udskænkes alkohol. Hvorfor er barchefer så dårlige til at overholde loven?

»Det skyldes primært uvidenhed. Restauratørerne aner ikke, at de gør noget ulovligt.«

Har I så svigtet ved ikke at få dem på andre tanker?

»Vi har deltaget i et informationsarbejde, og antallet af overtrædelser er faldende. Der er kommet en større bevidsthed blandt restauratørerne.«

Bryder restaurationerne loven for at spare lønkroner?

»Det vil ingen spekulere i. At ansætte unge under 18 år som tjenere er en dårlig forretning. De helt unge mangler pondus til at skabe mersalg og skræmmer det mere købestærke modne publikum væk. Desuden får et sted med meget unge tjenere mange unge gæster, og det øger risikoen for at komme til at servere alkohol for unge under 18 år, hvilket kan koste bevillingen.«

I må ikke skænke alkohol for unge under 18 år – er det så ikke et mærkeligt signal at have de helt unge til at arbejde i lokaler, hvor der skænkes sprut op?

»Det synes jeg ikke. Drikkekulturen er ændret. På en moderne café sidder folk ikke og hælder sprut ned. De fleste drikker kaffe eller sodavand. Der er langt til tidligere tiders bodega med skummelt klientel og salg af varme fjernsyn.«