1.046.998 socialister i Danmark

Af

27 procent af danskerne mellem 18 og 74 opfatter sig selv som socialister, viser ny undersøgelse. Blandt SF og Socialdemokraternes vælgere er det over halvdelen, der hæfter mærkatet på sig selv.

1. MAJ Det kan godt være, at den kolde krig for længst er afblæst. Men det er så absolut ikke ensbetydende med, at datidens slagord og begreber har fået sparket.

I en ny undersøgelse gennemført af Zapera for Ugebrevet A4 erklærer 27 procent af de 1.007 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18-74 år, at de opfatter sig selv som socialister. Omregnet betyder det, at der er lige over én million danskere – helt præcist 1.046.998 – der er villige til at hæfte mærkatet på sig. Og her er de unge under 18 år og de ældre over 74 år altså ikke taget med.

Ikke overraskende er det blandt venstrefløjspartiernes vælgere, at der er flest, der ser sig selv som socialister. Blandt SF’s vælgere er det 6 ud af 10. Og blandt de socialdemokratiske vælgere er det præcis halvdelen.

Medlem af landsledelsen for Internationale Socialister i Danmark Jørn Andersen er ikke overraskende glad for målingen:

»Det er dejligt, at der er så mange gode mennesker i Danmark,« siger han og fortsætter:

»Jeg ville faktisk have skudt syv-otte procentpoint lavere. Men på den anden side så viser mange målinger, at danskerne er drejet til venstre de senere år.«

Jørn Andersen anerkender dog samtidig, at det nødvendigvis ikke er det samme, der menes med socialisme i dag, som der gjorde for 20 eller 30 år siden. Hvor begrebet tidligere blev knyttet tæt op af, hvad der blev signaleret fra hjertet af Kreml, så er begrebet ifølge Jørn Andersen i dag mere knyttet til en opbakning til velfærdsstaten og et generelt ønske om, at det ikke er »storkapitalen«, der skal være styrende for samfundets udvikling.

»Jeg kan huske, da jeg første gang sagde på min læreplads, at jeg var socialist. Der sagde mine kolleger: »Rejs til Rusland«. Sådan er det heldigvis ikke i dag,« siger han.

Valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager er enig i, at der ligger noget andet i begrebet socialisme, end der gjorde tidligere.

»Men set i forhold til mange andre begreber, som eksempelvis højre- og venstreorienteret, er begrebet alligevel forholdsvis konsistent over tid,« siger han.

Hvorvidt begrebet så også kan bruges offensivt afhænger meget af, hvilket parti man tilhører, og hvad ens mål er. Ifølge Rune Stubager kan der for SF og Enhedslisten være god ide i at vifte de røde faner. Det kan potentielt føre til, at de henter yderligere socialdemokratiske vælgere til sig.

SF’s næstformand Jakob Nørhøj er dog ikke optaget af at svinge den ideologiske fane:

»Vi vil hellere synliggøre de forandringer, som vi vil skabe i samfundet,« siger han.

Og hvis det overordnede mål er at fravriste den borgerlige regering magten, er det en god idé. Forståelsen og identifikationen med socialismen er traditionen tro nemlig lille blandt både Venstre, de konservative og Dansk Folkepartis vælgere, viser Ugebrevet A4’s undersøgelse.